Op zaterdag 15 maart spreekt hoogleraar mystieke theologie Inigo Bocken over de Nederlandse heilige Titus Brandsma, met name over zijn betekenis als intellectueel en filosoof. Dr Bocken is onder meer verbonden aan de KU Leuven en het Titus Brandsma Instituut in Nijmegen. Hij publiceerde vorig jaar een intellectuele biografie van de heilige getiteld Titus Brandsma – Denker voor Gods aangezicht
Deze lezing heeft plaatsgevonden en kan via deze link worden bekeken.

Titus Brandsma
De meesten van ons kennen de heilige Titus Brandsma (1881-1942) als de martelaar van Dachau. Hij werd door de Duitse bezetter opgepakt omdat hij in zijn functie van katholiek journalist, streed voor de onafhankelijkheid van de katholieke pers. Hij overleed na een paar maanden in het kamp Dachau, waar de beruchte priesterbarak stond, na zware mishandelingen ondergaan te hebben en door de toediening van een dodelijke injectie. De Duitse verpleegster die de spuit prepareerde, verklaarde later: ik heb een heilige vermoord. Zij keerde terug tot het katholiek geloof van haar jeugd. Getuigen verklaarden na de oorlog, hoezeer Titus een morele en spirituele steun was geweest voor zijn medegevangenen.
Titus, was een geboren Fries en was levenslang sterk verbonden met zijn geboortegrond. Hij werd karmeliet. Zijn grote voorbeeld was Teresia van Avila, om haar vermogen bespiegelingen van de dagelijkse dingen af te wisselen met diepe mystieke beschouwingen. Het is deze karmelitaanse spiritualiteit die de inspiratie was voor al zijn werken. Hij studeerde filosofie en theologie. Hij doceerde aan de nieuw opgerichte katholieke universiteit in Nijmegen, van welke hij rector was in 1932/33.
Van Godfried Bomans is de sympathieke kenschetsing van Titus Brandsma: hij kon slecht nee zeggen … hij woonde de vergaderingen bij van katholieke wasbazen, banketbakkers, turners en van het katholieke rioleringswezen .. voortdurend bedacht op het zieleheil van eenieder .. kortom, kenmerkend voor Titus was zijn maatschappelijke betrokkenheid.
Inderdaad wordt Brandsma in de literatuur vooral geschetst als een man van grote sociale bewogenheid en heiligheid. De indruk wordt gewekt dat hij zijn studieuze ambities liet varen voor intensieve maatschappelijke activiteit. Een intellectueel leven zou een heiligenleven uitsluiten. Inigo Bocken wil dit beeld met zijn intellectuele biografie corrigeren. Titus Brandsma was een groot mysticus en een geleerde van betekenis. Zijn leven is een voorbeeld van genoemde karmelitaanse spiritualiteit: theorie in praktijk en contemplatie in actie. Zo was Titus Brandsma een denker – én een werker – voor het Aangezicht van God. ONTLEEND AAN HET BOEK VAN INIGO BOCKEN

Titus Brandsma in zijn studeerkamer