Historie

De Sint Nicolaas Academie Amsterdam is ontstaan naar aanleiding van het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Nederland in 1985. Hem viel een onwelkome ontvangst ten deel door toedoen van de toenmalige Acht Meibeweging die de Kerk wilde “moderniseren” en daarom zeer kritisch was ten aanzien van Rome. Tegen deze achtergrond organiseerden de traditiebewuste katholieken zich in het zogeheten Contact Rooms Katholieken, het CRK, dat zich ten doel stelde de band van de Kerk in Nederland met de Wereldkerk en het leergezag te handhaven. 

In veel steden werden Academies opgericht om dit streven met het geven van lezingen te ondersteunen. Van deze academies is alleen de Sint Nicolaas Academie Amsterdam blijven bestaan.

Inmiddels bestaat de Acht Meibeweging al lang niet meer, maar haar gedachtegoed is algemeen geworden en in de Kerk van Vaticanum II de norm geworden.

Doelstelling

De Nicolaas Acadamie wil een platform zijn voor kennis en informatie over de Traditie van de katholieke Kerk. Onze lezingen richten zich op de verschillende aspecten daarvan, zoals theologie, filosofie, kerkgeschiedenis, en spiritualiteit

Een diepgaande verkenning van deze onderwerpen is van groot belang voor het begrijpen van de christelijke identiteit en het traditioneel katholiek geloof en draagt bij tot een bewuste en geïnformeerde geloofsbeleving

Bijkomend doel is ook het vormen van een levendige gemeenschap van mensen die toegewijd is aan deze doelstelling of in ieder geval daarvoor interesse heeft. Er is daarom na afloop van de lezingen steeds ruim de gelegenheid om met elkaar te spreken en inspiratie bij elkaar op te doen. 

 

Logo

Iconografie

De iconografie van Sint Nicolaas is heel interessant en amusant. Nicolaas zou op het concilie van Nicea, in het jaar 325, een aanhanger van de Ariaanse ketterij een klap in het gezicht gegeven hebben. Om deze reden werd het hem verboden de bisschoppelijke insignia te dragen. Vandaar dat hij vaak, zoals hier, wordt afgebeeld zónder mijter, maar wél met een aureool vanwege zijn onomstreden heiligheid.

Christus en de Heilige Maagd bekleden hem weer met deze waardigheidstekenen. Aan de linkerkant is Christus afgebeeld met het Evangelie, Maria aan de rechter zijde met het zogeheten omoforion, een stola die over de schouders wordt gedragen en symbool staat voor het Verloren Lam op de schouders van de Goede Herder. De Westerse Kerk kent het pallium. Leuk detail is dat er drie zwarte kruisen op zijn aangebracht. Het wapen van Amsterdam heeft drie Andreaskruisen in het vaandel.

© Sint Nicolaas Academie MMXXIV
Laudetur Jesus Christus